Als je een zwerfhond of -kat hebt gevonden, zijn hier verstandige manieren om te helpen.

Je ziet een hond aan de kant van de weg. Met een zinkend gevoel realiseer je je dat het dier gewond en alleen is. Wat zou je moeten doen?

Dit is een hartverscheurend scenario voor iedereen die om dieren geeft. Wat als je eigen huisdier daar zou liggen? Gebruik hierbij onze richtlijnen voor veilige en effectieve hulp.

Veiligheid eerst!

Een vreemde, bange en mogelijk ziek of gewond dier kan zich onvoorspelbaar gedragen. Een plotselinge beweging van jouw kant, kan hen doen schrikken en ervoor zorgen dat ze wegschieten – mogelijk rechtstreeks de weg op. Als het dier er bedreigend uitziet of zich gedraagt, of als je zich ongemakkelijk voelt over de situatie, blijf dan op afstand en vraag eventueel omstanders je te helpen of schakel direct telefonisch hulp in. Telefonische contact klik HIER.

Beperk het dier indien mogelijk. Creëer een barrière of gebruik een doek, riem of een stuk touw om het dier in het gebied te houden.

Wees voorzichtig!

Wees voorzichtig bij het naderen van het dier. Als het je lukt om voldoende dichtbij te komen om ze te vangen, loop je een goede kans om gekrabd of gebeten te worden.

Als je naar het dier toe gaat, spreek dan kalm om het gerust te stellen. Zorg ervoor dat ze je altijd kunnen zien als je nadert, en verleid ze misschien om naar je toe te komen door sterk ruikend voedsel aan te bieden.

Als het dier geen gevaar toont voor jezelf of andere, zorg dan dat je zo snel mogelijk met het dier naar een dichts bijzijnde dierenkliniek gaat. Bel hiervoor desnoods een taxi of tuk tuk taxi. Telefonische contact klik HIER. Dierenklinieken in Thailand zijn vaak dagelijks geopend van 08:00 tot 21:00 uur.

Telefonische hulp inschakelen!

Als je het dier niet veilig in bedwang kunt houden, bel dan z.s.m. een plaatselijke dierenkliniek. Voor telefonische contact klik dan HIER. Doe dit ongeacht of het dier gewond is en of het een halsband draagt of niet. Blijf ter plaatse om het dier in de gaten te houden totdat er hulp arriveert.

Zorg ervoor dat u precies aan de dierenkliniek meldt waar het dier zich bevindt door gebruik te maken van straatnamen, mijlpalen of oriëntatiepunten. Stuur hen eventueel via de mail of Whatsapp je coördinaten of locatie toe! Voor de dierenkliniek of stichting is het nodig om te weten waar het dier weer terug gezet moet worden als deze hersteld is.

Laat je telefoonnummer achter bij de mensen van dierenkliniek of stichting medewerkers. Ook zou het zeer gewaardeerd worden als je een donatie zou doen aan de dierenkliniek of stichting voor het zieke of gewonde dier.

De donatie is zodat een dierenkliniek of stichting niet met hoge kosten komen te zitten. Het gebeurd maar al te vaak dat mensen dieren naar een kliniek brengen en direct vertrekken en dat de dierenartsen of stichting voor alle kosten op moeten draaien. Stichtingen zoals wij draaien alleen maar op donaties. We hopen hiervoor op begrip.